Improviseren kan je leren

Improviseren kan je leren waren de eerste woorden die ik las wanneer ik de site opende die mijn leven zou veranderen. Ondanks dat ik altijd wel opviel door mijn energie, luidheid en altijd in voor gelach, kon ik moeilijk connecties leggen met andere mensen. Toen de lesgever dan ook vroeg waarom ik improvisatietheater wilde volgen het volgende kwam: Ik ben een sociale vlinder wanneer ik heb gedronken en trek ik me niets aan van sociale onhandigheden en ben ik iedereen te vriend maar wanneer ik nuchter ben draait dit scenario zich volledig om. Dit wil ik omdraaien.
Ondertussen zijn we 6 jaar verder en speel ik op regelmatige basis voor anderen over heel België en geef ik hierin ook les. De kunst van improvisatietheater doorgeven en anderen zien, die gebeten worden door hetzelfde virus is voor mij 1 van de mooiste dingen ter wereld. Het enthousiasme dat boven komt, de overmacht neemt en zij dit dan toepassen naar hun vorm van theater of naar hun leven is echt een deugd.

Wat is Improvisatietheater?

Samen iets creëren vanuit onze impulsen zijn de woorden die volgens mij improvisatietheater het beste omschrijven maar zou men het opzoeken of komen kijken dan zullen ze meer spreken over: theater waar de acteurs alles ter plaatse verzinnen.
1 van de eerste dingen die ik heb geleerd uit impro is dat men uit het hoofd moet komen en het denken moet afzetten dus onze impulsen volgen, wat komt dat komt. Zodoende denk ik ook dat de uitleg dat men dingen verzint een foutieve opvatting is. Hoe kan men iets verzinnen als men uit het hoofd moet blijven.
Er zijn voornamelijk 2 stromingen in het Impro wereldje en dat is longform en shortform. De opinies zijn wel al eens verdeeld wat nu behoord bij long- of shortform maar dit zou hun het beste omschrijven.
Shortform is kort zoals de naam het aangeeft, voornamelijk ontwikkeld voor de lach en is dan ook de bekendste vorm van Impro. Programma's zoals Who'se line is it anyway en de lama's worden dan meestal bovengehaald omdat dit het publiek het beste kent.
De naam longform wordt voornamelijk gegeven aan stukken waar men meer bezig is met karakteropbouw en deze persoonlijkheid meer diepgang te geven. De innerlijke werkingen van relaties tussen de verschillende personages krijgen de bovenhand en hieruit ontwikkelen ze een verhaal die evenwaardig is aan een geschreven stuk. In België kennen de meeste deze theatervorm niet maar hierin zal in de komende jaren verandering in komen voornamelijk ook omdat de meeste acteurs die de naam BV hebben ook de beginselen van deze vorm krijgen bij hun opleiding. Bv's zoals Geron Dewulf en Bill Barberis zijn nu ook volop bezig om deze vorm te promoten in hun projecten. Ook worden er vele cursussen hierin gegeven m.n. Wisper is hier een schitterend voorbeeld van. Deze bieden cursussen in Brussel,Leuven,Gent en Antwerpen. Dus als u interesse hebt dan kan u zeker dit eens bekijken op de site van Wisper

Wat heb ik geleerd uit improvisatietheater?

Door uw personages te ontwikkelen tot volwaardige karakters ga je ook wel eens kijken hoe je zelf in de wereld staat. Ik heb hier geleerd om mezelf te zijn en dat dit ok is. Ik heb geleerd om andere mensen te omarmen die helemaal niet denken zoals ik. Ik heb geleerd dat als men je impulsen volgt men meestal bij het rechte eind hebben, uw lichaam weet al wat het moet doen voordat het brein zich ook maar iets van beseft. Het is niet moeilijk dat de meeste communicatie dan ook via lichaamstaal gaat.

Hoe kan ik deze hobby gebruiken in mijn job?

Out of the box thinking is een term dat ik door improvisatietheater heb omarmt en gebruik in mijn dagelijks leven en ook kan gebruiken in mijn job. De eerste personal computer, de IPhone, ruimtevaart had nooit mogelijk geweest als mensen niet te drang hadden om te creëren.
Out of the box thinking is dingen creëren dat mensen dachten dat niet mogelijk was.
Laten we dat dan samen doen.

Contacteer mij


Indien u nog vragen hebt kan u mij altijd contacteren op onderstaande.